Renovatiepremie

Renoveren is een kostelijke onderneming.

Wel zijn er enkele manieren om deze kosten te drukken. De renovatiepremie en andere premies zijn hier een voorbeeld van.

Voor je begint met renoveren, kan je je best eens informeren over openstaande premies en andere financiële voordelen. De vraag die je je moet stellen is dus: ‘Welke premies bij renovatie lopen momenteel?’

Wil je graag professionele begeleiding doorheen het proces of heb je een vraag? Neem gerust contact op voor meer informatie.

Peeters Ramen en Deuren renovatiepremie

Mijn VerbouwPremie voor ramen en deuren, een renovatiepremie

Mijn VerbouwPremie is de eengemaakte premie van de voorgaande renovatiepremie en een deel van de Fluvius-premies voor energiebesparende investeringen. Zo kan je het grootste deel van eventuele premies via één loket aanvragen. Dit is sinds 1 juli 2022 het geval.

Mijn VerbouwPremie bedraagt tot 50% van het factuurbedrag of €5.500 voor de renovatie van ramen en deuren. Deze moet je combineren met ventilatie voor droge ruimtes. Wil je hiervan gebruik maken? Laat het weten aan onze opmeter. Hij zal dit samen met jou bespreken.

Voorwaarden Mijn VerbouwPremie

Net als alle premies, heeft ook deze bepaalde voorwaarden waaraan je moet voldoen. Je gebouw moet minstens 15 jaar oud zijn op de dag van je premieaanvraag. Verder is het bedrag van de premie afhankelijk van je gezinsinkomen en -samenstelling.

Nog een belangrijk punt om te onthouden is dat enkel werken uitgevoerd door een aannemer in aanmerking komen. Hou er ook rekening mee dat je ééns elke 5 jaar een premie kunt ontvangen voor de categorie ramen en deuren.

De premie vraag je online aan na de renovatiewerken. Het is niet zo gemakkelijk om met alle zaken nauwkeurig rekening te houden. Om deze reden heeft de Vlaamse overheid een simulator gemaakt om je bij te staan. Als je bij ons bestelt, kunnen wij je ook doorheen het aanvraagproces begeleiden.

Ben je niet zeker of jouw renovatiewerken in aanmerking komen voor deze renovatiepremie, categorie ramen en deuren? Geen nood, we lijsten de werken even op.

  • Afbreken en plaatsen van ramen en deuren voorzien van hoogrendementsbeglazing
  • Plaatsen van buitendeuren zonder beglazing
  • Plaatsen van nieuwe hoogrendementsbeglazing waaronder hoogrendementsglas, transparante kunststofplaten of lichtkoepels

Voor een premie voor het plaatsen van hoogrendementsbeglazing in een woon en niet-woongebouw komt elke eigenaar en investeerder in aanmerking.

Ben je een eigenaar-bewoner uit de laagste of middelste inkomensgroepen of een verhuurder aan een SVK? Dan kan je de premie aanvragen voor overige werken.

Wil je de werken uitvoeren aan de gemeenschappelijke delen van een appartementsgebouw? Dan komt de premie voor het plaatsen van hoogrendementsglas toe aan de investeerder van het volledige gebouw. In het geval dat er een VME is opgericht, komt dit aan hen toe.

Is je gebouw minstens 15 jaar oud? Dan komt je in aanmerking voor het plaatsen van hoogrendementsglas. Eigenaar-bewoners en SVK-verhuurders komen ook in aanmerking voor de andere werken.

Het is belangrijk dat het woon of niet-woon gebouw gelegen is in het Vlaamse Gewest en dat renoveren de intentie is. Ook herbestemming van bijvoorbeeld een schuur tot een woning komt in aanmerking.

Voor meer informatie over Mijn VerbouwPremie kan je op de site van de Vlaamse overheid terecht. Of je kan contact met ons opnemen om meteen jouw specifieke situatie te bespreken.

Renovatiepremies, ook voor jou?

Er zijn vaak één of meerdere premies of andere financiële voordelen beschikbaar waarvoor je in aanmerking komt. Deze komen van de netbeheerders, verschillende overheden, provincies of gemeentes. De voorwaarden waaraan je moet voldoen verschillen voor elke premie.

Nadat je besloten hebt wat je wilt renoveren, kijk je best eens na of er een openstaande premie is waarvoor je in aanmerking komt. De kans is groot dat je in aanmerking komt voor één van deze premies. Er dan geen gebruik van maken zou natuurlijk weggegooid geld zijn.

Voor de meest volledige lijst van beschikbare premies raadpleeg je de premiezoeker van de Vlaamse overheid.

Andere financiële voordelen

Andere financiële voordelen in verband met renoveren bestaat uit bijvoorbeeld een verlaagd btw-tarief, een vermindering van de onroerende voorheffing etc. Het is dus zeker de moeite om deze na te kijken. Verder zijn er ook initiatieven om je te helpen deze renovatie te financieren.

Op zoek naar een manier om de renovaties te financieren? Bekijk dan zeker Mijn VerbouwLening, een renteloze lening waarmee de Vlaamse overheid het Vlaamse woningpark wilt vernieuwen. Dit aan de hand van renovatiepremies die het verbeteren van zowel woningkwaliteit als energieprestaties helpen financieren.

Energie besparen door renovatie

Overweeg je renovatiewerken die de energieprestatie van je woning positief beïnvloeden? Dan is de kans nog groter dat er een renovatiepremie beschikbaar is. Het is trouwens een goede investering omdat je tegen een verlaagde prijs de hoge energieprijzen kan drukken.

In het geval van ramen, deuren en ander buitenschrijnwerk gaat het vooral om extra isolatie. Dit aan de hand van hoogrendementsbeglazing, vergezeld van goed isolerende frames. Wij maken deze uit PVC en aluminium.

Wil je je eens grondig informeren? Ga dan het Energiehuis verantwoordelijk voor jouw gemeente.

Veel gestelde vragen over de renovatiepremie

Er zijn momenteel, in september 2022, verschillende renovatiepremies beschikbaar. Enkele voorbeelden:

  • Mijn VerbouwPremie
  • EPC-labelpremie
  • Verlaagd btw-tarief
  • Totaalrenovatiebonus

Voor een volledig overzicht van alle premies bezoek je de premiezoeker van de Vlaamse overheid.

De renovatiepremie ‘Mijn VerbouwPremie’ bedraagt tot 50% van het volledige factuurbedrag of €5.500.